Rozhovor s Mary McDonnell

16.11.2008 16:10

 

            Kromě postavy Sadie jsme se v osmém díle páté série Chirurgů mohli setkat s ještě jednou, pro mě osobně ještě zajímavější postavou. Je jí Dr. Virginia Dixonová, oslavovaná kardiochirurgička s nejnižší úmrtností během operací, již si Šéf pozval do Seattle Grace, aby nemocnici zvedla hodnocení. V závěru dílu se pak ukázalo, že Dr. Dixonová není až zas tak divná, jak se spekulovalo na začátku, ale že trpí Aspergerovým syndromem, stejným onemocněním, kterým trpí například i Dr. Brennanová ze Sběratelů kostí.

            Aspergerův syndrom, pojmenovaný po rakouském pediatrovi Hansi Aspergerovi, je mentální porucha podobného rázu, jako autismus. Na rozdíl od něj se však u postižených jedinců neobjevuje opožděnost v mluvě ani kognitivním vývoji. Pro postižené je typická obtížnost sociální interakce a přesně dané, opakující se vzorce chování.

             Jedna z producentek Betsy Beers se pak vyjádřila takto: „ Shonda myslela, že by bylo nesmírně zajímavé mít tu neuvěřitelně zručného chirurga, který je však sociálně zcela nepochopen.“ Podle mého názoru by postava Dr. Dixonové krásně doplnila mozaiku charakterů v Seattle Grace. Nicméně Mary McDonnell, která se proslavila mimo jiné i svou rolí prezidentky v seriálu Battlestar Galactica, zde bude údajně vystupovat v pouhých třech dílech. Myslím ale, že bude-li mít její postava úspěch, mohli by jí tvůrci ještě něco připsat. Zatím se můžete podívat na její rozhovor s Michaelem Ausiellem.

 

Ausiello: Jak všichni reagovali na vaši postavu, Dr. Virginii Doxonovou?

Mary McDonnell: Během své první operace pracuje výlučně s Dr. Baileyovou a Dr. Karevem, kteří mají co dělat, aby se vyrovnali s jejími obtížemi v komunikaci. Prakticky až do konce dílu ale nemají ani ponětí, že má Aspergera. Je to pro ně samozřejmě veliká výzva.

Na jednu stranu tu totiž představujete dramatickou a zároveň komediální dynamiku, na kterou lidé musí reagovat. Na druhou stranu ale ztvárňujete velmi poníženou lidskou bytost s handicapem, který může být pro všechny dosti problematický.

 

Jaké to je, hrát takovou postavu?

Byla to skvělá zkušenost. Chirurgové si pohrávají se sociálními nuancemi a chováním mezi lidmi a moje postava je taková, že se ani s jedním nedokáže nijak ztotožnit. Prostě jen přijde a přinese s sebou do Seattle Grace tak trochu jiný vzorec chování.

 

Jak moc jiný? Nabrnkne si přeci některého z jejích kolegů, ne?

(smích) Zatím vám můžu říct, že se žádná romantika nekoná. Ale zábava by to byla dobrá. Dr. Dixonová se však zatím ukáže jen ve třech epizodách, takže uvidíme. Jinak ale myslím, že zrovna tohle je ta poslední věc, na kterou by pomyslela.

 

Je možné, že zůstanete na déle, než jen na tři díly?

Ta možnost tu je. Myslím, že její postava by vyžadovala velkou dávku spolupráce a experimentování s její osobou a situací, v níž se nachází, aby se ukázalo, jaký efekt by měla na svět Chirurgů, protože je to dáma velice atypická.

 

Vymyslela vám Shonda tuto roli přímo na tělo?

Nevím, jestli při jejím vymýšlení měla před očima přímo mě, ale bylo mi řečeno, že jsem jí napadla okamžitě, když začala přemýšlet o obsazení. Vložila do mě spoustu důvěry a částečně i proto jsem do toho chtěla jít. Když vám totiž někdo předá do rukou něco tak zajímavého a komplikovaného, napíše vám k tomu výborné repliky a pak ještě řekne: „Věřím, že nalezneš tu správnou nuanci,“ přijdete pak domů a pomyslíte si, jak šťastní jste, že můžete žít.

zdroj: E! Online

autor: Jumpstar